lørdag 29. september 2012

Fårikål med sau

Fårikålens historie 
Fårikål ble oppfunnet i de dager at
bonden og de rike bare ville ha lammestek, koteletter og filet.
Og ribba skulle gjemmes til pinnekjøtt.
Det eneste som var igjen var stykker med bein og fett + hodet da.
Alle: Men det er en annen historie. Ja det er en annen historie
.
 På gårdene var det mange munner som skulle mettes.
Det var et arbeidsintensivt jordbruk før i tiden
Men arbeiderne var en utgiftspost og ble behandlet som det
Billig mat, lav lønn og krav om mest mulig innsats tilbake
De fikk restene av sauen som ingen andre ville ha
  Og ikke nok med det
Får å få disse usle kroppsdelene til å strekke til
var det en kreativ bondekone som fant ut
at hun kunne spe på med gårdens nest billigste råvare,
Alle: nemlig hodekål
Alt ble kokt i vann
Like lite som bonden smakte på griseforet,
smakte man på denne blandingen av sau og kål
Det var tjenestejentene på kjøkkenet
som løftet denne fattigmannsgryta
til det vi i dag kjenner som fårikål
– ganske enkelt ved å smugle litt salt og en neve pepperkorn opp i gryta.
 Slik ble fårikål spist i lange tider
 – år ut og år inn, hver høst under slaktingen.
Og retten ble stadig mer populær blant de fattige arbeiderne
Alle: Halleluja!
 Tur:
Voss fjellandsby, Mørkvestølen og tilbake. 12 km.
Dagens ordtak:
Du er aldri for gammel til å sette deg et nytt mål eller drømme en ny drøm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir glad hvis du ønsker å legge igjen en kommentar og plutselig ser du meg på din blogg.